top of page

TARİF VE ÖTESİ - 3 AVOKADO & SOSLU KARİDES

Yazarın fotoğrafı: Ali ÖnderolAli Önderol

Bir araya gelelim, birleşelim, kaynaşalım ve ortaya heyecan verici bir lezzet çıkartalım derdinde olmadık, olmuyoruz ve olmayacağız. Yazarın bugünkü yazısının, ‘Tarif ve Ötesi’ başlığındaki ‘öte’ kavramını füzyon fikirlerle besleyip gastronomik sonuçlara ulaştırmak gibi bir hedefle alakası yok. Yazı, karidesi yaşadığı sularından çıkartıp ‘Tehlikeli Sular’ mutfağına sokarak onu haram, helal, caiz ya da değil gibi yargılarla buluşturmak ile ilgili de değil. “Tamam, haydi karidesi anladık iyi de, avokadonun bu mutfağa girmeye hakkı var mı?” diye soruyorsanız, “Avokadonun avukata ihtiyacı yok” cevabını alırsınız. Yazar aynı zamanda bir düğün danışmanı olduğundan ve yüzlerce düğün menüsü tattığından olsa gerek, tadımlardan aldığı lezzet ayrıntılarını kendi mutfağına taşıyor. Mutfakta olup biteni de bu satırlara servis ediyor, bu kadar basit.

Avokado tarihin derinliklerinde anavatan olarak Meksika’yı seçmiş. Aztekler kendisine ‘Bereket Meyvesi’ ünvanını layık görmüşler. Koskoca Aztek Uygarlığı yüzyıllar önce bir meyveyi ‘Bereket’ ile ilişkilendiriyorsa bugün avokado için başka bir ayrıntıya girmek abesle iştigal olacaktır.

Karides için de fazla söze gerek yok. Bu yazıda karidesi çoğu zaman ‘Jumbo’ ile eş anlamlı olarak kullanacağız. Yine de bunu “Uçan Fil Jumbo” ile karıştırmamak gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Orijinali ‘Dumbo’ olan filin bu ismi, yazarın çocukluğundan bugüne nedense Jumbo olarak gelmiş, kime sorsanız Jumbo olarak hatırlıyor. Belki de kitap Jumbo, film ise Dumbo idi. Evet yazar da çocuktu ve çocukken karideslerin arasında yüzerdi, elleriyle karides yakalar sonra yine denize salardı. O senelerde Marmara Denizi’nin ne kadar temiz olduğunu hayal etmek bile imkansız hale geldiğinden biz bu konuyu uzatamıyor, karides ve avokadomuzu alıp yavaş yavaş mutfağa geçiyoruz.

‘Avokado & Soslu Karides İçin Gerekli Malzemeler’ başlığı altında avokado ve karidesi ilk iki sırada görmek isteyenler yazının devamını okumayabilirler, zaten buraya kadar okumaktan çoktan vazgeçmişlerdir. ‘Tarif ve Ötesi’ bize hiçbir zaman bir malzeme listesi vermiyor. Bu mutfakta armut pişmez, pişse de ağıza düşmez. Bilgi, deneyim ve emeği üstün gören bir anlayışla devam edelim biz.

Yumuşamış ve tüketilmeye hazır hale gelmiş olan avokadoyu ve jumboyu nerelerden alacığını biliyorsun. İki adet avokado ve 500 - 600 gram Jumbo karides(ayıklatmadan) alman yeterli olacaktır. Bu aşamada Jumbo fiyatı ile karşılaşınca canının sıkılması ihtimal dahilindedir. “Neden canım sıkılsın, ben hep aynı balıkçıdan alışveriş yapıyorum, marketten dondurulmuş karides almıyorum ki…” diyorsanız doğru yoldasınız, devam ediniz.

Mutfak düzeni, hijyen ve kullanacağımız malzemeler ile ilgili konular artık bu satırlarda kendine yer bulamayacaklar. Ama çok önemli olduğu ve tekrar okumak isteyenler için zeytinyağlı pırasa tarifi huzurlarınızdadır: https://www.keremalionderol.com/post/zeyti-nya%C4%9Fli-pirasa Bu tarif içerisinde konu ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Zeytinyağı, bal, hardal, limon, karabiber(tercihen taneli), pul biber ve tuzu tezgahınıza diziniz. Toz zencefil de güzel oluyor. Bu arkadaşları kendi yordamınız ile karıştırarak güzel bir sos elde ediniz ve bu sosu kenarda bekletiniz. Malzemeleri toplayınız ve tezgahınızda yer açınız. Kentsel dönüşüme kurban edilen geniş mutfaklar yerlerini yeni yapılan binalarda hap kadar tezgahlara bıraktığı için her santimetrekareyi değerlendiriniz.

Avokadoların çekirdeklerini aldıktan sonra bir kaşık yardımı ile kabuklarından meyvelerini ayırınız ve bir kap içerisinde püre kıvamına gelecek şekilde eziniz. Bu püreyi de servis tabağınıza yayınız. Üzerine hafif limon suyu gezdirebilirsiniz.

Geldik Jumbolara… Su kaynatınız ve karidesleri ayıklamadan önce kaynak suya atınız. Çok az bekletiniz, 20 - 30 saniye yeterli olacaktır. Çıkartıp süzünüz ve biraz soğumasını bekleyiniz ki ayıklarken elleriniz yanmasın. “Neden balıkçıya ayıklatmadık, ne gerek var şimdi buna?” diye sormayınız zira bu yazının yazarı aldığı hiçbir deniz ürününü balıkçıya ayıklatmaz, kendi ayıklar, ayıklarken de bir tek atar. Deniz ve balık kokusu burundan girerken ritüeli tamamlamak adettendir. Soğumaya yüz tutan karideslerin önce kafasını, sonra kol kısımlarından başlayarak kabuğunu soyunuz. Kuyruk kısmını soyarken hoyrat davranmayınız, jumbonun kuyruk kısmındaki eti heba etmeyiniz.

‘Lezzetli’ bir tereyağını, ince dilimlenmiş sarımsaklar eşliğinde bir tavada kızdırınız. Ayıklamış olduğunuz karidesleri kızgın yağa ekleyerek hafif dokunuşlar ile karıştırınız. Biraz portakal suyu eklemek isterseniz kendinizi durdurmayınız. Bu işlemi de uzatmayınız 2-3 dakika yeterli olacaktır. Jumboları tavadaki karışım ile birlikte avokado yatağına yatırınız. Üzerine de önceden hazırladığınız sosu homojen biçimde ekleyiniz.

Maydanoz, dereotu, sivri biber gibi arkadaşlar üzülmesinler, bu tarifin herhangi bir yerine tercihen eklenebilirler.

Sonlardaki hatırlatmayı yineleyelim; Bu yazı da diğer tariflerde olduğu gibi Avokado & Soslu Jumbo’nun yanında şalgam suyu içilsin diye yazılmadı ama isteyen istediğini içsin tabii ki. Afiyetle kalınız.

Comments


Telif Hakkı © 2024 Kerem Ali Önderol     Tüm Hakları Saklıdır.
bottom of page